Storm över Doppingsjön

Hejsan!

I Onsdags (ni får ursäkta om alla mina blogginlägg kommer ganska sent efter att det hände) så åkte jag upp till Ryssbylundsdammen som ligger förbi Rockneby, samhället där det myllrar av dryga människor och korpar. Jag älskar Rockneby! På vägen dit satt det en Turkduva på en lyktstolpe, och när vi var inne i Rockney flög en Tornseglare över vägen och in i sitt bo. Två nya arter för i år. Tyvärr hade jag inte kameran uppe då. Snart anlände vi till byhålan Ryssbylund, som var byggt runt den stora konstgjorda dammen. Jag vet inte, men jag tror att man har lett vattnet från ån som rinner förbi ner i sjön. Tydligen kryllar det av fisk men gäddan saknas helt. Perfekt miljö för dykänder och doppingar. Karaktärsarten här är Svarthakedoppingen. Det här är det enda stället i Kalmar kommun där de finns regelbundet.


Här har vi den. Jag gick ner till sjön och den första fågeln som jag såg var den här. Dock var den i ganska kraftigt motljus så man kan inte riktigt se dens vackra färger. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/3200, bländarförval.

Jag hade ju förstås lite tur också. För när jag gick runt hörnet på sjön för atfå medljus simmade doppingen iväg en bit föratt inte ses igen på ett bra tag. Nästa fågel jag såg var skäggdoppinarna som byggde bo. De hade byggt förvånansvärt nära grusvägen och var därför inte de minsta skygga.


Honan skulle jag gissa. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/500, bländarförval.

Men mycket längre än förbi deras bo hann jag inte förän det började mullra ordentligt. Jag vände mig om och utan att låta allt för överdriven såg det väldigt häftigt när de mörka molnen närmade sig medan det dånade och fåglarna sökte skydd. Man kände i luften att regnet inte var långt borta så jag sprang in under närmaste ek och gömde mig.


Ovädet är på väg. Kråkorna och kajorna samlas för att söka skydd i lador. Här har vi en eftersläntare. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering,slutartid 1/320, bländarförval.

Jag kunde inte hålla mig där under länge ner jag visste hur mycket fåglar det var i sjön. Snart gick jag upp på en höjning mot sjön igen... Då passade jag på att snabbt kolla hur bilderna blivit. (Väldigt snabbt eftersom det ösregnade på kameran) Och hur man kan vara glad och nöjd när man står mitt i ett taggbuskesnår och brännäslorna bränner förfärligt, samtidigt som det ösregnar och dessutom börjar hagla på en, det är ett av fågelskådningens stora mysterium. Men bättre blev det när jag fick syn på ett par buskar en bit bort. Jag klev dit och just när jag kom fram slutade både regnet och haglet. Solen sprack fram genom molnen och de små söta svalorna satte sig på ett stängsel ganska nära mig.


Ladusvalor. Man skiljer dem lättast på hussvalor på den röda hakan. Hanen brukar också ha lite längre stjätspröt. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, automatisk exponering.

Nu dröjde det inte länge förrän solen lyste överallt igen. Kajorna myllrade ut från en lada hundra meter bort, svalorna började flyga runt igen, och alla säkert uppåt sjuttio viggar började simma ut mot sjöns mitt igen.


Inte bara vi människor behöver duscha. Skäggdoppingen tar också en då och då. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/620, bländare 4.5.


Efter ytterliggare bilder så fick den här turen en riktig lyckad avslutning. Jag gick tillbaka där jag kom ifrån och när jag kom dit mamma lämnade mig så gick jag åt sjöns andra håll. Där fanns en liten stenig dunge. Först och främst kom en liten steglits, en av Sveriges absolut vackraste fåglar. Jag fick dock ingen bild man kan spara. Men sedan! Ut ur vassen ganska nära simmade ett par med Svarthakedoppingar i bästa ljus och med trädens spegel i bakgrunden. Då kan man sannerligen vara glad!


Här ligger dem och visar upp sina vackra detaljer. De brandgula borsten, de vitfluffiga magarna, och de rödbruna ryggarna. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 400, manuell exponering, slutartid 1/500, bländare 4.

Ja, och utöver dessa arter flög även en Kricka förbi. Fem nya Kalmararter idag, ha det bra!

/Rasmus Madsen


En underbar start på dagen...

Hejsan!

Igår (fredag) steg jag upp väldigt tidigt för att cykla till Björkenäsdämmet. Ja, inte i gryningen eller så, men vid halv sju i alla fall så att solen fint lyst in över viken och in på dammarna vid dämmet. En riktigt fin morgon. Ja, mitt mål var att fotografera de små luriga smådoppingarna som fanns här. Men först av allt såg jag knölsvanshanen ligga och flyta runt och äta lite. Honan låg inte långt borta i deras bo och ruvade äggen.


Knölsvanshanen som åt sin frukost. Tyvärr ser man inte dropparna på den här förminskade versionen men ni får nöja er ändå. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, automatisk exponering.

Ja, ja skäms nästan lite att använda automatisk exponering, men här idag var jag tvungen att vara snabb som blixten, rätt var det var så befann sig doppingarna ganska nära, och då hade man inte tid att ställa in slutartiden.


Rörhönor kom man ganska nära i alla fall. De är inte lika rädda som smådoppingarna och dyker inte lika ofta. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, automatisk exponering.

Ja, man såg ju i alla fall smådoppingarna väldigt mycket, men gick man nära vattenbrynet dök dom oh kom inte upp förrän de var långt ut. Men jag lyckades få en ganska nära i alla fall. Det var ett par som var tvungen att passera en "kanal" när de skulle till boet en bit bort. Och då ställde jag mig vid kanalen, och de båda simmade lungt förbi. Jackpot!


Den ser inte så nära ut här, men i dess fulla storlek är den betydligt bättre i alla fall. Nikon D40,Sigma 70-300mm, ISO 200, automatisk exponering.

Sedan blev det lite andra bilder, sothöna, som det fanns gott om, och en liten blåmes som var otroligt orädd när den samlade bomaterial.


Sothöna. Jag gillade mönstret hos den här och tycker faktiskt det påminner lite om en djungel, vad tycker ni? Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, automatisk exponering.


Blåmes som samlar material till boet. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, automatisk exponering.

Men den finaste upplevelsen fick jag allra sist. Jag skulle precis cykla iväg då jag hörde ett pipande. Eller, det var många pipanden. Jag gick ner till vattnet och vad fick jag se? Jo, en nykläckt kull med små sothönekycklingar. De, och sina två föräldrar, var inte alls rädda utan simmade till och med mot mig när jag ställde mig vid vattenkanten. De simma runt lite innan föräldrarna drev in dem i vassen.


Påminner lite om kalkoner faktiskt... Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 400, manuell exponering, slutartid 1/320, bländarförval.


Det var allt från den här gången, ha det bra, kycklingar av chockla'!

/Rasmus


Revange...

Hejsan!
I lördags var jag som sagt på Norra Öland, närmare bestämt i Knisa Mosse. Trots en ovanligt fågellös dag var det gott om gulsparvar och man kan jag säga att jag fick "revange" Vad jag menar? Jo, den första fågelbilden jag tog var på en gulsparv. Läget var jättebra och om jag hade den kameran jag har nu skulle den bilden hamna bland mina favoriter. Ja hade dock en usel kameran och resultatt blev... uselt. Men i lördags fick jag ännu en gulsparvschans. Och nu lyckades jag! Äntligen.


Den första dåliga bilden. Panasonic SDR-H50. Automatisk ISO , automatisk exponering.


Och här den nya. Bättre är den i alla fall. Om den är bra får väl ni avgöra... Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/2500 s, bländarförval.

Försent till Böle - Men glad ändå

Hejsan hoppsan!

Idag steg jag upp klockan halv fyra för att åka till Böleskogen och försöka få syn på orre, tjäder och sparv- och pärluggla. Men, det gick inte som jag hade tänkt mig. Mamma och jag gick upp, tog en macka, och packade ihop och åkte. Men först och främs hade vi räknat lite fel. Vi skulle vara där i gryningen men den hade redan börjat vid halv fyra. Sedan så kom jag på att jag hade glömt mitt kamerabatteri. Jaha - hemåt igen. Det tog dock bara en kvart innan vi var till baka där vi hade varit. Men Böle var längre bort än jag trodde. Och vi hittade inte så bra. Så vi kom inte fram förrän tio över fem. Och solen hade just stigit upp...


Ärtsångare i grantoppen. Visst är morgonljuset fint. Synd att orrarna och dem föredrag gryningen. Nikon D4O, Sigma 70-300mm, ISO 400, automatisk exponering.

Så det blev varken tjäder, orre, eller uggla. Men jag hörde sparvugglan och tjädern en gång, och orrarna hörde jag mycket. Jag upptäckte snabbt att det fanns en liten rackare som var väldigt talrik här i skogen. Ärtsångaren.

Ärtsångare i trädet. De sjunger i alla fall väldigt fint, det får man säga. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 400, automatisk exponering.

Men inte nog med det, när vi skulle backa ut från en stig så sa det bom och bilen satt fast. Klockan var då sex, och vi väntade till kvart i sju innan vi ringde på en stuga som låg nära. Som tur var bodde en kille där och han bogserade upp och med hans bil. Nu orkade inte mamma mer, så vi fick åka hem. Men gissa vad som stod och betade i skogen när vi körde hemåt. Just det - Två älgar.

Älgko. För att få fram den blå dim-effekten så andades jag på linsen. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 400, manuell exponering, slutartid 1/120, bländarförval.

Ja, det var det. Inte så lyckad tur, men den här gången var det vårt fel - fåglarna fanns ju där, och kanske om vi var där en och en halv timme tidigare så skulle vi fått se dem. Men sånt är livet. Och till sist en riktigt glad nyhet! I alla fall för mig. För kanske en vecka sedan så bodde ett skatpar i en tall utanför mitt fönster. Jag såg alltid dem och de byggde bo och jag hoppades på skatungar. Men så en dag kom Skottarn - som jag kallar hanen, flygandes med en skadad stjärt. Eller flygde gjorde han inte riktigt. Han dalade ner lite klumpigt. Han hade blivit anfallen av en kråka så både Skottarn och Stina fick ge sig av. Kråkan åt upp deras ägg och häckningen misslyckades.


Skata. Denna bilden föreställer Stina och togs för ungefär en månad sedan när den första häckningen just hade börjat. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/640, bländarförval.

Men idag kom de tillbaks. Hanens stjärt har växt ut lite så att han kan flyga igen, och mycket tyder på att det blir en ny häckning. Tjoho!

Det var det. Ha det bra!

/Rasmus


Buskskvättefrånvaro och ängshökar

Hejsan!


Jag sitter fortfarande och fixar bilderna från Norra Skallön och Hagbyhamn. Tjärhovet-bilderna är dock färdiga. För övrigt så tog jag mig en sväng ut till Kläckeberga, ute vid Kalmar Flygplats. Just idag var det främst av skådarsyfte. Där ute har det nämligen setts svarthakad buskskvätta. Det är dock fullt möjligt att paret har givit sig iväg. Jag såg dem inte i alla fall. Men en annan spännande art att se var ängshök. En blågrå rovfågel med svarta vingspetsar. Det var även fullt med gulsparvar där som fick stå modeller. Har inte hunnit fixa någon av de bilderna än så de blir lite andra istället.


Ringduva. Vi kanske inte har solnedgång här på östkusten men kvällsljuset är fint ändå. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/320, bländare 4.


Gråhäger i vassen. När jag först tog den här bilden ute så avfärdade jag den som misslyckad, men när ajg såg den i datorn sedan så gillade jag den och sparade den. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 400, manuell exponering, slutartid 1/640, bländare 5.4.


Flygande gråhäger. Den här bilden togs ett par sekunde efter den förra, då den precis hade upptäckt mig och tog till flykten. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 400, manuell exponering, slutartid 1/1200, bländare 5.4.

Jo, det var allt för den här gången, blev ett kort inlägg. På lördag ska jag kanske till norra Öland, och på Söndg till Böle Kronopark utanför Rockneby. Denna gången främst i fotosyfte. Ha det bra!

/Rasmus


Välkommen till min nya blogg

Hejsan alla bloggläsare och välkomna till min nya blogg!

Jag fick inspiration att starta en fotoblogg av Brutus Östlings fantastiska blogg. (brutusbloggar.blogg.se) Här kan du följa när jag åker i väg på små utflykter för att hitta några speciella fåglar men också ofta mina egna synpunkter till sånt sm händer, främst inom fåglarnas och fotografiens värld. Så jag hoppas att du kommer att uppskatta den här bloggen!


Sädesärla vid tjärhovet. Dessa små vippstjärtar är alltid bra modeller eftersom de är så orädda. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/1200 s, bländare 5.4.

Sitter nu och fixar till (beskär, justrerar mättnad och kontrast m.m.) bilderna från Tjärhovet och Norra Skallön i fredags, och bilderna från Hagbyhamn i söndags. Turen till Tjärhovet blev väl sådär lyckad. Jag hade undersökt lite och upptäckt att pilgrimsfalk fanns där... jag missade dock det faktum att den bara var här på vintern... men småfåglarna är så orädda så det blev ganska bra bilder ändå.


Starhona och gråparvshona. Även fåglarna tycks ha lite tjejsnack då och då. Att staren är en hona ser man på näbbfästet. Här är det mer i färg med resten av näbben, hos hanen är det blåaktigt. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/500, bländare 4.

Har man tubkikare eller ett jätteobjektiv kan man ju också spana sjöfåglar härifrån. Fast det är lite läskigt med alla "förbjudet tillstånd" skyltar. Jag träffade faktiskt på en gubbe i en gaffeltruck som visade var holken där pilgrimsfalken brukade vara fanns. Han sa att de hade den här av och till. Snacka om att inte ha koll... han som till och med jobbade där.


Grusbadande gråsparvar. Man måste vara noga med hygienen. En sådan här grushög kan vara guld för småfåglarna. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/800, bländare 4.5.

Sedan var jag ju som sagt på Norra Skallön, en ö som ligger precis under Ölandsbron. Här fick jag min första ejderbild, en strandskata som kom väldigt nära i luften, och av misstag om jag alltför nära ett grågåsbo. Hela min familj var ute i båten och vi bestämde oss för att lägga till vid ön. Min lillebror och hans kompisar hade kul vid klipporna, så jag kunde ostörd utforska ön och ta lite bilder. Utöver bilderna fick jag syn på en Ärtsångare... ny för i år.


Strandskata i flykten. Den försökte driva bort några närgågna trutar och la därför inte märke till mig. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 400, manuell exponering, slutartid 1/3200, bländare 5.4.


På tal om trutar, ja. Jag tröttnar aldrig på att fotografera flygande trutar. De gör sig helt enkelt så bra på bild! Havstrut, Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 400, manuell exponering, slutartid 1/3200, bländare 4.5.

Sedan avslutade veckan med ett besök i Hagbyhamn, det skulle ju vara en så fin fågellokal. Och det gick bra. Jag fick en mängd nya arter så som hämpling, rödbena, gulärla, större strandpipare och mindre strandpipare. Och den senaste var riktigt orädd. Satt man still i någon minut eller så så var den snart bara ett par meter ifrån.


Mindre strandpipare. Nikon D40, Sigma 70-300mm, ISO 200, manuell exponering, slutartid 1/500, bländare 5.4.

Ja, det var nog allt för den här gången. Jag hoppas att jag kan få färdigt alla de här bilderna så att de inte bara ligger ogjorda. Sedan så blir det nog ett kommande besök ute Kläckeberga, och ett i Böleskogen. Ha det bra!


RSS 2.0